Quantcast
Channel: Solna Hembygdsförening
Viewing all 52 articles
Browse latest View live

En filmrapsodi från gamla och nya Solna och om det nya stadshusets tillkomst

$
0
0

Solna stads bildarkiv presenterar en 15 minuter lång färgfilm från Solna stad, producerad 1965.

En speakerröst guidar oss genom glimtar av Solnas kulturarv, från runstenar och historiska byggnader som Ulriksdals slott och Huvudsta gård, till den påbörjade rivningen av kåkarna i gamla Hagalund samt några bilder av Råsunda fotbollsstadion anno 1965. Tyngdpunkten ligger på bygget av nuvarande Solna stadshus samt invigningen av ”nya” Solna Centrum 1965.

För att se filmen klicka på rutan här nedanför. Filmen öppnas då i ett nytt fönster.

 

Läs mer »

Gör Råstasjön till naturreservat

$
0
0

Solna hembygdsförening föreslår att staden beslutar att göra Råstasjön och området runt sjön till naturreservat. I ett naturreservat är det inte möjligt att bygga bostäder.

Stadsbyggnadsförvaltningen i Solna har tagit fram ett förslag till detaljplan för området norr och öster om Råstasjön. Förslaget syftar till att möjliggöra byggande av cirka 1800 bostadslägenheter intill sjön. Husen föreslås bli 4-6 våningar men med vissa högre delar och byggas så när stranden som 45 meter, vilket skulle kräva dispens från strandskyddsreglerna. Förslaget är föremål för samråd till och med den 28 februari.

Hembygdsföreningen föreslår att planerna på ny bebyggelse norr och öster om Råstasjön överges. De tyngsta argumenten mot detaljplanen har staden själv formulerat i gällande översiktsplan för stadens utveckling de närmsta 20 åren. Denna översiktsplan fastställdes av ett enigt kommunmullmäktige i maj 2006.

I planen fastslås att kommunen ska ha följande mål och inriktning:

– Grönstråken ska bevaras och förbättras.
– Sammanhängande park- och naturområden bör ej minska i storlek och spridningskorridorerna dem emellan skall ej heller försvagas.
– Solna skall bevara kommunens värdefulla naturmiljöer och värna om den biologiska mångfalden.

I översiktsplanen utpekas några områden i Solna som ekologiskt särskilt känsliga och av betydelse för bevarande av den biologiska mångfalden. Ett av dessa områden är Råstasjön, därför att den är en viktig rastplats för fåglar och har natur- och parkstränder.

Hembygdsföreningen anser att Solna stad i översiktsplanen på ett utomordentligt sätt klargör grönområdenas betydelse såväl för invånarnas trivsel, rekreation och hälsa som för ett rikt och levande djur- och växtliv och biologisk mångfald. Översiktsplanen innehåller också ett löfte om att bevara strandskyddsområdena intakta.

Hembygdsföreningen konstaterar att byggnation av 1800 bostadslägenheter radikalt skulle förändra området kring Råstasjön. Även om det fortfarande skulle vara möjligt att gå eller jogga runt sjön blir upplevelsen en helt annan än den är idag. Framför allt skulle det visuella intrycket förändras, men också buller, trafik och slitage skulle öka markant.

Råstasjöns värde som rekreationsområde ligger inte endast i själva vattenspegeln utan i hög grad även i den omgivande naturen – två delar vilka tillsammans utgör en helhet.

Hembygdsföreningen anser att de mål och förpliktelser som kommunen antagit i översiktsplanen sammantaget utgör ett tungt och avgörande argument mot den föreslagna detaljplanen. Även om en översiktsplan inte är legalt bindande är det en fråga om trovärdighet och demokrati att följa det man har beslutat.

En kommun har – till skillnad från ett byggföretag – ett stort ansvar för att väga samman olika intressen och bedöma såväl kortsiktiga som långsiktiga konsekvenser. En stad som vill vara attraktiv inte bara just nu utan också för nästa och nästnästa generation måste se till helheten och värna om en långsiktigt hållbar utveckling.

Föreningen föreslår att staden nu överger planerna på ny bebyggelse norr och öster om Råstasjön överges och i stället utreder förutsättningarna att förklara Råstasjön med omgivningar som naturreservat.

På så sätt skulle Råstasjöns stränder och närmaste omgivningar skyddas mot framtida exploatering. Kan detta kombineras med att Sjövägen stängs av för biltrafik och görs om till cykelväg på sträckan väster om Råstasjön skapas ett sammanhängande och attraktivt rekreationsområde runt både Råstasjön och Lötsjön.

Läs hembygdsföreningens synpunkter

Läs förslaget till detaljplan

 

Läs mer »

Lär känna stadens alla parker

$
0
0

Ungefär en tredjedel av Solnas yta består av park och natur. Dividerar man denna yta med antalet invånare blir det drygt 100 kvadratmeter per person.

Parker och platser i SolnaFotograf: Parker och platser i Solna

Stadsbyggnadskontoret har nyligen givit ut en trevlig guide som berättar om 36 parker och platser i Solna – med olika storlek, karaktär, innehåll och historia.  I guiden finns också en karta som gör det lätt att hitta till dessa stadens gröna rum. Sannolikt finns det någon plats som du ännu inte har upptäckt.

Du kan hämta guiden i stadshuset.

Solna har under det senaste året fått tre nya små parker och torg som är värda ett besök: Fröfjärdsparken, Spegeldammsparken och Ektorget.

Klicka på respektive bild så öppnas ett fönster med en karta som visar platsen.

 

 

 

 

EktorgetFotograf: Ektorget

 

 

Läs mer »

Hembygdsföreningen kritisk mot höghus alldeles intill Charlottenburg

$
0
0

Planerna på att riva det gamla förvaltningshuset vid Solnavägen och uppföra fyra höghus alldeles intill Charlottenburgs gård fortskrider. Det är det internationella fastighetsföretaget NIAM som köpt tomten och önskar uppföra fyra niovåningshus med bostadsrättslägenheter. Stadsbyggnads-förvaltningen arbetar nu vidare med detaljplanen för området.

Hembygdsföreningen är kritisk till planerna eftersom en så omfattande och hög byggnation alldeles intill Charlottenburg skulle få klart negativa konsekvenser för den värdefulla kulturmiljön. I en växande storstadsregion är det viktigt att värna om gröna och vackra miljöer. Dessa har stor betydelse för invånarnas hälsa och för stadens attraktivitet.

Hembygdsföreningen är samtidigt glad att Charlottenburgs gård och trädgård nu föreslås få skyddsbestämmelser i detaljplanen och att planerna på att dra en ny gångväg rakt genom trädgården slopats.

Läs hembygdsföreningens senaste remissyttrande här

Läs Stadsbyggnadsförvaltningens samrådsredogörelse här

Läs hembygdsföreningens första remissyttrande i det genomförda samrådet här

Läs mer om exploateringsplanerna för Charlottenburg här

 

Läs mer »

Bygg inte mer runt Råstasjön – gör området till ett naturreservat

$
0
0

Stadsbyggnadsförvaltningens tidigare förslag att bygga 1800 nya bostäder norr om Råstasjön har efter samråd dragits tillbaka. I stället har man presenterat ett bantat förslag som rymmer 600-700 bostäder. Hembygdsföreningen anser att denna minskning är ett bra och viktigt steg i rätt riktning men inte tillräckligt. De skäl som talar för att inte bygga mer runt Råstasjön kvarstår.

Grönområdet runt Råstasjön är viktigt för människors rekreation liksom för biologisk mångfald och som spridningskorridor för växter och djur. Vattnet och stränderna är några av Solnas största rekreationstillgångar. Vistelse i parker och andra grönområden är hälsosamt. Råstasjön och dess omgivningar är en kvalitet som gör staden attraktiv att bo i och flytta till.

Det förslag som under februari-mars i år varit föremål för samråd präglas av en djupare insikt om naturvärdenas betydelse än det tidigare, men trots det föreslås att det ska byggas bostäder i en omfattning som motsvarar drygt en tredjedel av det tidigare planförslaget – i hus som ska bli upp till elva våningar höga.

Detta fordrar att strandskyddet upphävs, vilket är möjligt endast om det finns särskilda skäl som talar för detta och om intresset att ta området i anspråk på det sätt som avses med planen väger tyngre än strandskyddsintresset. Men de argument som anförs för upphävande av strandskydd håller enligt hembygdsföreningen inte.

Hembygdsföreningen föreslår därför att planerna på ny intill Råstasjön helt överges. I stället bör kommunen utreda förutsättningarna att förklara Råstasjön med omgivningar som naturreservat.

Läs föreningens remissyttrande här.

 

Läs mer »

Stort intresse för gamla Hagalund

$
0
0

Trots att det nästan har gått 50 år sedan gamla Hagalund jämnades med marken är intresset för stadsdelen på topp. Det framgick tydligt när vi räknade antalet besökare på filmaftonen i Solna gymnasium och vernissagen på Charlottenburg i början av februari.

Den 4 februari ordnade hembygdsföreningen tillsammans med Gamla Hagalunds vänner en filmafton i Solna gymnasiums aula. Nästan 400 personer kom och avnjöt fantastiska tidsdokument från ett svunnet Hagalund och Solna.

Den 8 februari var det vernissage för en fotoutställning om gamla Hagalund på Solna hembygdsmuseum i Charlottenburgs gård. Nästan 100 personer kom och tittade på fotografier, filmer, prylar och modeller från Hagalund. Runt kaffeborden utspann sig många samtal när minnen från forna dagar delades med andra besökare.

Utställningen  fortsätter till och med maj och vår ambition är att successivt komplettera den med nya bilder under våren. Så ett återbesök längre fram rekommenderas alla vernissagedeltagare.

Läs mer om utställningen

Utställningens öppettider

Läs vernissagetalet av hembygdsföreningens vice ordförande Jörgen Mark-Nielsen:

Bilder från gamla Hagalund – vernissagetal 8 februari 2015

Läs mer »

Hembygdsföreningen 94:e årsmöte

$
0
0

Måndagen den 30 mars hölls hembygdsföreningens 94:e årsmöte i Bergshamra kyrka. Mötet samlade 75 deltagare. Men innan mötesförhandlingarna började var det dags för Göran Ridnert att berätta historien om Bergshamra kyrka och för Jan Söderblom att spela vacker musik på kyrkans orgel

Föreningens ordförande Ulla Larsson öppnade årsmötet. Per-Erik Westergren valdes till mötesordförande och Richard Biel till sekreterare.

Ulla Larsson sammanfattade verksamhetsberättelsen och föreningens kassör Birgitta Wirén sammanfattade bokslutet. Revisorernas berättelse lästes upp och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Mötet beslutade att årsavgiften från och med år 2016 ska höjas till 150 kronor för privatpersoner och 550 kronor för organisationer.

Därefter förrättades val av föreningsordförande, fyra styrelseledamöter, fyra ersättare samt revisorer och valberedning. En lista över föreningens förtroendevalda hittar du här.

Inga motioner hade inkommit, men ett förslag väcktes om att föreningen ska ordna kurser om hembygden.

Läs mer »

Sommarens ankomst firades på Charlottenburg

$
0
0

Onsdagen den 3 juni firade vi sommarens ankomst på Charlottenburg. Som traditionen bjuder med sång, musik, sommartal, tipspromenad, utdelning av Solna kulturmiljöpris och kaffe med dopp.

Dalakoren

Dalakören underhåller på Charlottenburgskvällen. Det är en blandad kör vars repertoar innefattar såväl folkliga visor som verk ur den klassiska svenska körlyriken.
Kristina Herrlander

Solnas bibliotekschef Kristina Herrlander håller sommartalet. I fokus står inte bara sommaren utan också kulturlivet, bibliotekets breda verksamhet och läsglädjen. Tre bokpaket från Solna stadsbibliotek lottas ut. Tanken är att böckerna ska lämnas vidare till en kompis när man läst dem, något som brukar kallas för ”bookcrossing”.
Oskar Hannu

Årets kulturmiljöpris tilldelades gymnasieeleverna Oskar Hannu, Johannes Nygren, Vilma Ogenblad och Ebba Åsman för deras film ”Kärnan! – kulturberättelser från Solna”. På bilden Oskar Hannu som tog emot priset. Prismotiveringen hittar du här.
Charlottenburgsbesokare

Ett 60-tal medlemmar hade kommit till Charlottenburgskvällen. Trots det vackra vädret blev det till slut för kallt att sitta ute i blåsten. Därför flyttade vi in i huvudbyggnaden där kaffet intogs. Charlottenburgskvällen avslutades sedan med lottdragning samt prisutdelning till de som lyckats bra i tipspromenaden med Håkan Janssons inte helt enkla frågor om Solna.

Charlottenburg håller nu stängt över sommaren och öppnar åter söndagen den 30 augusti. Höstens utställning kommer att handla om Solna som garnisonsstad.

Läs mer »

Garnisonsstäderna Solna och Sundbyberg – en exposé i ord och bild

$
0
0

Höstens utställning på Charlottenburg handlar om garnisonsstäderna Solna och Sundbyberg.

Under andra världskriget och tiden närmast därefter fanns i Solna och Sundbyberg fyra regementen och en krigsskola. Området var då det regementstätaste i landet.

Idag kvarstår endast Militärhögskolan Karlberg, världens äldsta skola för officersutbildning på samma plats alltsedan 1792.

På utställningen presenteras regementena I 1, A 1, Ing 1, S 1 och Kungliga Krigsskolan Karlberg.

Läs mer »

Vem vet mest om Solna? Finalisterna är klara.

$
0
0

Torsdagen den 22 oktober genomfördes den årliga kvaltävlingen i hembygdskunskap i Solnas skolor. Alla fjärdeklassare fick svara på 20 tipsfrågor om allt möjligt som har med Solna att göra.

De klasser som hade flest rätta svar i genomsnitt per elev var, utan inbördes rangordning, klass 4 i Bergshamra skola, klass Jupiter i Skytteholmsskolan och klass 4 A i Tallbackaskolan.

Dessa tre klasser får nu skicka varsitt lag till finalen som går av stapeln den 19 november i fullmäktiges sessionssal i Solna stadshus.

Missade de Hagalundsutställningen?

$
0
0

Missade du utställningen om gamla Hagalund på Charlottenburg våren 2015?
Nu kan du se din igen – hemma.

Vårutställningen på Charlottenburg 2015 handlade om gamla Hagalund, stadsdelen som revs för snart 50 år sedan för att ge plats åt det moderna ”Blåkulla”. Utställningen innehöll en rad bilder och berättelser om livet, människorna och husen i gamla Hagalund.

Utställningen är slut sedan länge, men nu kan du göra ett ”virtuellt” besök eller återbesök i utställningsrummet med hjälp av din dator. Följ bara länken nedan. Förflytta dig i sidled och i höjdled genom att hålla nere vänster musknapp och röra musen. Zooma in med plus (+) och zooma ut med minus (-).

Stort tack till Lars-Ove Löf som fotograferade Hagalundsut-ställningen så att en virtuell rundvandring blir möjlig.

För virtuell rundvandring klicka här.

Läs mer »

Olle Olsson Hagalund – en färgstark romantiker

$
0
0

På Sven-Harrys konstmuseum pågår nu i vinter en stor utställning med verk av vår hembygds mest kända konstnär – Olle Olsson Hagalund. Här bjuds vi besökare på konstverk ur privata samlingar som sällan eller aldrig visats tidigare. Flera motiv är förstås från Olle Olssons kära Hagalund, medan några är hämtade från andra miljöer i Stockholmsområdet som Odenplan och Djurgården.


Olle Olsson Hagalund, Blå duvor över Hagalund, 1950-tal

Utställningen pågår till och med den 7 februari. Offentliga visningar ordnas på onsdagar, torsdagar, fredagar och söndagar. Sven-Harrys konstmuseum ligger på Eastmansvägen 10-12 intill Vasaparken i Stockholm.

Du kan läsa mer om utställningen samt om öppettider och entréavgifter på Sven-Harrys hemsida. På hemsidan skriver också Sven-Harry Karlsson själv om Ett förlorat Hagalund. För att komma till Sven-Harrys hemsida klicka här.

Läs mer »

En kväll om Alfred Nobel torsdag 25 februari

$
0
0

Torsdag den 25 februari kommer Stig Fransson till Charlottenburg och berättar om Alfred Nobel.

Gösta FlormanFotograf: Gösta Florman

Vem var denna världskände svensk? Hur var han? Stig Fransson berättar om Alfred Nobels barn- och uppväxtår, hans historiska framgångar i yrkesrollen, hans personliga besvikelser i livet, testamentet och något om hur Nobelstiftelsen skapades.

Föredraget börjar kl. 18.00 torsdagen den 25 februari. I föreningens programblad har tidigare felaktigt angivits att föredraget hålls på tisdagen. Men rätt dag är alltså torsdag 25 februari.

Avgift: 50 kronor inklusive kaffe med dopp.

Anmälan senast 18 februari via e-post eller telefon 08 – 27 71 63 (telefonsvarare om Charlottenburg är obemannat).

Läs mer »

Mycket stort intresse för utställningen ”Huvudsta – en tidsresa”

$
0
0

Jörgen Mark-NielsenFotograf: Jörgen Mark-Nielsen
Nästan 200 personer kom till Charlottenburg söndagen
den 7 februari då det var vernissage för utställningen
”Huvudsta – en tidsresa”.

IMG_2531Fotograf: IMG_2531
På utställningen visas bland annat ett långt bildspel med
härliga gamla 
bilder från Huvudsta.

Hembygdsföreningen vice ordförande Jörgen Mark-Nielsen invigde utställningen med ett anförande utformat som en tidsresa genom Huvudsta. Du kan läsa hans tal här.

– Vi vill berätta om Huvudstas forntid, nutid och framtid, säger Nina Vetter, som hållit ihop arbetet med utställningen.

Huvudsta har en spännande historia. Gravfält från järnåldern. Huvudsta gård som är känd sedan 1300-talet. Kåkstaden Nya Huvudsta som växte upp kring förra sekelskiftet. Miljonprogrammets hus från 1960- och 70-talen. Och nu är det dags för förtätning.

– På utställningen visar vi ett flertal gamla och nya foton, bildspel, filmer och kartor, säger Nina Vetter. Vi berättar om husen som en gång fanns och om människorna som bodde och verkade i Huvudsta. Och vi har filmat intervjuer med gamla Huvudstabor som delar med sig av sina minnen.

Huvudsta – en tidsresa handlar om: Människor och miljöer. Sport och idrott. Huvudsta, Ekelunds och Stora Alby gårdar. Fornminnen. Affärer. Dansbanor. Jungfrudansen, Tingsan och Talludden. Kåkstaden Nya Huvudsta. Järnåldersboplatser. Stenbrott. Nostalgi för dig som vuxit upp i stadsdelen. Lokalhistoria för alla Solnabor.

Och hur blir framtidens Huvudsta? Vad säger stadens nya översiktsplan? Blir det en Huvudstaled i tunnel? Kommer Huvudsta järnvägsstation att återuppstå?

Utställningen fortsätter nu hela våren under ordinarie öppettider. Du är välkommen att bidra med fler bilder och berättelser.Solna stads bildarkivFotograf: Solna stads bildarkiv

Bilden här ovan visar Huvudsta-bazaren som uppfördes omkring 1910. Det var en rödmålad vinkelformad träbyggnad som låg vid korsningen mellan nuvarande Sundbybergsvägen och Skytteholmsvägen.

I Huvudsta-bazaren fanns rak- och frisersalong, blomsterhandel, fisk- och köttaffär, cigarr- och tidningshandel, speceriaffär och ett café som även hade utomhusservering. Marken runt omkring var ganska lerig, särskilt höst och vår, och man fick gå på stora planktrallar. Det var mest kvinnor som handlade i bazaren, utom i cigarraffären, caféet och raksalongen som hade en huvudsakligen manlig kundkrets.

Bazaren revs i början av 1960-talet för att ge plats åt den byggnad som idag inrymmer bland annat Solna Folkets hus. Då fick akvarieaffären flytta till en barack på Ankdammsgatan.

I bakgrunden reser sig det som då var Solnas största bostadshus – Ankdammsgatan 5. Byggnaden ligger i kvarteret Albygård, som fått sitt namn efter gården Stora Alby som brandkåren brände ner 1960 för att ge plats åt för höghuset.

Byggnaden kom i folkmun att kallas Ulbrichtmuren, efter Östtysklands dåvarande ledare Walter Ulbricht som sommaren 1961 lät bygga Berlinmuren, även kallad Ulbrichtmuren.

I Charlottenburgsbladet har Alvar Lindquist tidigare skildrat sina barndomsminnen från bazaren:

”Jag tyckte bäst om cigarraffären, dels alla tidningarna man kunde tjuvtitta i ibland, dels luktade blandningen av trycksvärta, cigarrer och snus gott. De hade en väldigt fin liten våg med mässingsvikter som de använde för att väga upp snus, som östes upp med en liten sked från en kagge som stod på disken. Vidare fanns det en apparat, ett mässingsrör med hål i, där herrarna snoppade sina cigarrer.

I blomsteraffären och raksalongen luktade det också gott. I kött- och fiskaffären var det intressant att se vattnet som rann efter fönstret för att kyla varorna, inga frysdiskar då inte. Slaktaren, ”Bräckis” som han kallades, hade en stor kniv dinglande på magen i en läderslida, och han var alltid vänlig och trevlig.

I speceriaffären hängde kladdiga remsor från taket som flugorna fastnade på. De satt där och surrade länge innan de dog.

Mjölk måste man köpa varje dag, även på söndagarna då det var öppet mellan 9 och 11. Efter 11, under gudstjänsten, måste allt vara stängt. På baksidan av basaren var det en gård där det fanns lådor och all möjlig bråte, och där vi brukade skjuta på råttor med slangbåge.

Det är konstigt att så många affärer kunde få sin försörjning på så lite folk som bodde där. Det var heller ingen köpstark kundkrets, men omkostnaderna var väl låga.”

Läs mer »

Lär känna stadens alla parker

$
0
0

Ungefär en tredjedel av Solnas yta består av park och natur. Dividerar man denna yta med antalet invånare blir det drygt 100 kvadratmeter per person.

Parker och platser i SolnaFotograf: Parker och platser i Solna

Stadsbyggnadskontoret har nyligen givit ut en trevlig guide som berättar om 36 parker och platser i Solna – med olika storlek, karaktär, innehåll och historia.  I guiden finns också en karta som gör det lätt att hitta till dessa stadens gröna rum. Sannolikt finns det någon plats som du ännu inte har upptäckt.

Du kan hämta guiden i stadshuset.

Solna har under det senaste året fått tre nya små parker och torg som är värda ett besök: Fröfjärdsparken, Spegeldammsparken och Ektorget.

Klicka på respektive bild så öppnas ett fönster med en karta som visar platsen.

 

 

 

 

EktorgetFotograf: Ektorget

 

 


En filmrapsodi från gamla och nya Solna och om det nya stadshusets tillkomst

$
0
0

Solna stads bildarkiv presenterar en 15 minuter lång färgfilm från Solna stad, producerad 1965.

En speakerröst guidar oss genom glimtar av Solnas kulturarv, från runstenar och historiska byggnader som Ulriksdals slott och Huvudsta gård, till den påbörjade rivningen av kåkarna i gamla Hagalund samt några bilder av Råsunda fotbollsstadion anno 1965. Tyngdpunkten ligger på bygget av nuvarande Solna stadshus samt invigningen av ”nya” Solna Centrum 1965.

För att se filmen klicka på rutan här nedanför. Filmen öppnas då i ett nytt fönster.

 

Gör Råstasjön till naturreservat

$
0
0

Solna hembygdsförening föreslår att staden beslutar att göra Råstasjön och området runt sjön till naturreservat. I ett naturreservat är det inte möjligt att bygga bostäder.

Stadsbyggnadsförvaltningen i Solna har tagit fram ett förslag till detaljplan för området norr och öster om Råstasjön. Förslaget syftar till att möjliggöra byggande av cirka 1800 bostadslägenheter intill sjön. Husen föreslås bli 4-6 våningar men med vissa högre delar och byggas så när stranden som 45 meter, vilket skulle kräva dispens från strandskyddsreglerna. Förslaget är föremål för samråd till och med den 28 februari.

Hembygdsföreningen föreslår att planerna på ny bebyggelse norr och öster om Råstasjön överges. De tyngsta argumenten mot detaljplanen har staden själv formulerat i gällande översiktsplan för stadens utveckling de närmsta 20 åren. Denna översiktsplan fastställdes av ett enigt kommunmullmäktige i maj 2006.

I planen fastslås att kommunen ska ha följande mål och inriktning:

– Grönstråken ska bevaras och förbättras.
– Sammanhängande park- och naturområden bör ej minska i storlek och spridningskorridorerna dem emellan skall ej heller försvagas.
– Solna skall bevara kommunens värdefulla naturmiljöer och värna om den biologiska mångfalden.

I översiktsplanen utpekas några områden i Solna som ekologiskt särskilt känsliga och av betydelse för bevarande av den biologiska mångfalden. Ett av dessa områden är Råstasjön, därför att den är en viktig rastplats för fåglar och har natur- och parkstränder.

Hembygdsföreningen anser att Solna stad i översiktsplanen på ett utomordentligt sätt klargör grönområdenas betydelse såväl för invånarnas trivsel, rekreation och hälsa som för ett rikt och levande djur- och växtliv och biologisk mångfald. Översiktsplanen innehåller också ett löfte om att bevara strandskyddsområdena intakta.

Hembygdsföreningen konstaterar att byggnation av 1800 bostadslägenheter radikalt skulle förändra området kring Råstasjön. Även om det fortfarande skulle vara möjligt att gå eller jogga runt sjön blir upplevelsen en helt annan än den är idag. Framför allt skulle det visuella intrycket förändras, men också buller, trafik och slitage skulle öka markant.

Råstasjöns värde som rekreationsområde ligger inte endast i själva vattenspegeln utan i hög grad även i den omgivande naturen – två delar vilka tillsammans utgör en helhet.

Hembygdsföreningen anser att de mål och förpliktelser som kommunen antagit i översiktsplanen sammantaget utgör ett tungt och avgörande argument mot den föreslagna detaljplanen. Även om en översiktsplan inte är legalt bindande är det en fråga om trovärdighet och demokrati att följa det man har beslutat.

En kommun har – till skillnad från ett byggföretag – ett stort ansvar för att väga samman olika intressen och bedöma såväl kortsiktiga som långsiktiga konsekvenser. En stad som vill vara attraktiv inte bara just nu utan också för nästa och nästnästa generation måste se till helheten och värna om en långsiktigt hållbar utveckling.

Föreningen föreslår att staden nu överger planerna på ny bebyggelse norr och öster om Råstasjön överges och i stället utreder förutsättningarna att förklara Råstasjön med omgivningar som naturreservat.

På så sätt skulle Råstasjöns stränder och närmaste omgivningar skyddas mot framtida exploatering. Kan detta kombineras med att Sjövägen stängs av för biltrafik och görs om till cykelväg på sträckan väster om Råstasjön skapas ett sammanhängande och attraktivt rekreationsområde runt både Råstasjön och Lötsjön.

Läs hembygdsföreningens synpunkter

Läs förslaget till detaljplan

 

Hembygdsföreningens 95:e årsmöte

$
0
0

Tisdagen den 15 mars hölls hembygdsföreningens 95:e årsmöte på restaurang Asplund i Huvudsta. Mötet samlade 85 deltagare.

Innan mötesförhandlingarna började berättade Victor Siösteen om hotell och restaurang Asplund. Båda verksamheterna bedrivs idag i den gamla ”bakteriologen” som ritades av arkitekt Gunnar Asplund.

Föreningens ordförande Ulla Larsson öppnade årsmötet. Gunilla Åberg valdes till mötesordförande och Rolf Brate till sekreterare.

Verksamhetsberättelsen och årsredovisningen behandlades. Revisorer Anders Gellner läste upp revisionsberättelsen och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Styrelsen hade föreslagit att medlemsavgiften för år 2017 skulle vara oförändrat 150 kronor, vilket också blev årsmötets beslut.

Därefter förrättades val av föreningsordförande, fyra styrelseledamöter, fyra ersättare samt revisorer och valberedning. En lista över föreningens förtroendevalda hittar du här.

Här nedanför några bilder från årsmötet.

85 medlemmar deltog på hembygdsföreningens 95:e årsmöte.

Föreningens ordförande Ulla Larsson hälsade alla välkomna.

Victor Siösteen berättade om byggnaden som årsmötet hölls i.

Gunilla Åberg ledde årsmötet med fast hand.

Revisor Anders Gellner läste upp revisionsberättelsen.

Eivor Gabrielsson avtackades efter många år i föreningens styrelse.

Efter årsmötet var det tid för landgång och kaffe.

Varför sa Mark- och miljööverdomstolen nej till nya bostäder vid Råstasjön?

$
0
0

Den 22 februari beslutade Mark- och miljööverdomstolen att upphäva Kommunfullmäktiges i Solna kommun beslut från juni 2014 att anta detaljplan för del av Arenastaden, stadsdelarna Järva och Råsunda. Efter att Solna stad bestämt sig för att inte överklaga domen står det nu klart att det inte kommer att byggas några fler bostäder vid Råstasjön. Men varför sa domstolen nej till nya bostäder?

Kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplanen överklagades först till länsstyrelsen av Hyresgästföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. Länsstyrelsen ansåg inte att det fanns skäl att upphäva detaljplanen och avslog överklagandena. Därefter överklagades länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen som instämde i länsstyrelsens bedömning.

Nästa juridiska instans är Mark- och miljööverdomstolen men det krävs ett särskilt tillstånd – prövningstillstånd – för att domstolen ska ta upp ett överklagande av ett beslut från Mark- och miljödomstolen. I detta fall beviljades prövningstillstånd. Mark- och miljööverdomstolen beslutade att upphäva kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för del av Arenastaden, stadsdelarna Järva och Råsunda. Därmed finns inte längre någon beslutad detaljplan.

Solna stad hade emellertid möjlighet att söka prövningstillstånd för att överklaga domen hos Högsta domstolen. Men kommunstyrelsen beslutade den 7 mars att avsluta planärendet och avstå från att söka prövningstillstånd.

Allianspartierna skrev gemensamt:

”Bostadsbristen gör, tillsammans med den osäkerhet och den tidsutdräkt, som ett överklagande innebär, att vi hellre fokuserar på att driva andra viktiga bostadsprojekt i staden i mål. Vi avser således inte att överklaga mark- och miljööverdomstolens dom…

Vi förutsätter nu att alla politiska partier i Solna kraftsamlar för att skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande. Alla måste fokusera på att hitta lösningar för att uppfylla stadens målsättning för bostadsbyggandet.”

De rödgröna partierna skrev gemensamt:

”Det folkliga motståndet mot byggplanerna har varit stort och aldrig tidigare har en fråga väckt så starkt intresse och så mycket känslor i Solna. Alla partier har dessutom ställt sig bakom att göra Råstasjön med omgivningar till ett naturreservat…

Vi delar uppfattningen att alla partier behöver samarbeta for att, på annan mark i staden, uppfylla Solnas målsättningar for bostadsbyggande samt åtagandet inom ramen för överenskommelsen om tunnelbaneutbyggnaden.”

Solna hembygdsförening hänvisade i sitt remissyttrande över förslaget till detaljplan i mars 2013 till den av kommunfullmäktige själv antagna översiktsplanen för perioden 2006-2025. I denna plan framgick att grönstråken ska bevaras och förbättras, att sammanhängande park- och naturområden inte bör minska i storlek och spridningskorridorerna dem emellan inte heller ska försvagas samt att Solna ska bevara kommunens värdefulla naturmiljöer och värna om den biologiska mångfalden.

Vidare skrev hembygdsföreningen i remissyttrandet bland annat så här:

”Till översiktsplanen hör en kartillustration över grönstrukturen i Solna. På den pekas området runt Råstasjön ut som ett grönområde viktigt för rekreation och biologisk mångfald och som ett grönstråk viktigt som spridningskorridor för växter och djur. Vidare sägs uttryckligen att Solna stads avsikt är att bevara kvarvarande strandskyddsområden intakta. Den enhälligt antagna översiktsplanen innehåller således ett löfte om att bevara strandskyddsområdena orörda…

Hembygdsföreningen föreslår därför att planerna på ny bebyggelse nordöst och öster om Råstasjön helt överges. I stället bör kommunen utreda förutsättningarna att förklara Råstasjön med omgivningar som naturreservat.”

Frågan om Råstasjöns framtid och den föreslagna byggnationen har engagerat många av oss om bor i Solna. Resultatet har blivit det som hembygdsföreningen och många andra önskat – ingen ny bebyggelse och förhoppningsvis ett naturreservat.

Det avgörande beslutet fattades av Mark- och miljööverdomstolen. Därför är de domskäl som domstolen anför av största intresse. Så varför sa då domstolen nej till nya bostäder vid Råstasjön?

I korthet har den centrala frågan för domstolen varit följande: Är de argument för att bygga på strandskyddat område som staden framfört tillräckligt tunga för att det ska vara rimligt att göra avkall på strandskyddet?

Om svaret är ja blir det möjligt för domstolen att medge byggande på strandskyddat område. Om svaret är nej blir det inte möjligt.

Stadens främsta argument för att bygga på området var att behovet av nya bostäder är påtagligt och att den tilltänkta bostadsbebyggelsen utgör ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför det aktuella området. Domstolen hade full förståelse för att nya bostäder behövs. Men knäckfrågan var om de nya bostäderna verkligen behöver byggas just på strandskyddat område, eller om de kan byggas någon annanstans.

Domstolen söker svaret på den frågan och konstaterar att Solna stad inte tydligt visat att de 600-700 bostäder det handlar om inte kan byggas på andra platser utanför strandskyddat område. Därmed, menar domstolen, finns inte skäl att upphäva strandskyddet i det aktuella området vid Råstasjön.

Här nedan finns ett utdrag ur domen där du kan läsa exakt hur domstolen resonerade i denna centrala fråga. Vill du läsa hela domen hittar du den här.

”Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten (7 kap. 13 § miljöbalken).

Det är förbjudet att inom strandskyddsområde bl.a. uppföra nya byggnader och utföra anläggningar eller anordningar om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt eller vidta åtgärder som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter (7 kap. 15 § miljöbalken).

I en detaljplan får kommunen upphäva strandskydd för ett område om det finns särskilda skäl för det och om intresset av att ta området i anspråk på det sätt som avses med planen väger tyngre än strandskyddsintresset.”

”Behöver området tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området?

Vad avser möjligheten att upphäva strandskyddet med stöd av 7 kap. 18 c § första stycket 5 miljöbalken gör Mark- och miljööverdomstolen följande bedömning. Enligt motiven till den aktuella bestämmelsen är en kommuns behov av tätortsutveckling ett exempel på en sådan åtgärd som kan utgöra ett allmänt intresse. För att intresset ska anses vara angeläget bör enligt motiven den planerade åtgärden långsiktigt ge fördelar för samhället (prop. 2008/09:119 s. 106).

Byggandet av nya bostäder kan inte generellt anses utgöra ett angeläget allmänt intresse enligt bestämmelsen. Mot bakgrund av den påtagliga bostadsbrist som råder i Stockholmsregionen kan dock byggandet av 600–700 bostäder i detta fall anses vara ett sådant angeläget intresse som medför långsiktiga fördelar för samhället.

För att särskilda skäl enligt 7 kap. 18 c § första stycket 5 miljöbalken ska anses föreligga krävs emellertid också att intresset av att bygga bostäder inte kan tillgodoses utanför området. Enligt förarbetena ska prövas om åtgärden måste företas inom strandskyddsområdet. Om åtgärden kan lokaliseras utanför detta område ska i så fall den lokaliseringen väljas i stället (prop. 2008/09:119 s. 106).

Kommunen har anfört sammanfattningsvis att det saknas andra områden i Solna att bygga nya bostäder på, att kommunen till följd av bostadsbristen måste bygga inom alla områden som är möjliga att bebygga samt att kommunen, till följd av ett avtal om den nya tunnelbanesträckningen, är bunden att uppföra ett visst antal nya bostäder inom tunnelbanans influensområde.

Den omständigheten att kommunen genom avtal har bundit upp sig för att bygga bostäder inom det aktuella området saknar betydelse vid bedömningen om intresset kan tillgodoses utanför området.

När det gäller möjligheten att uppföra bostäder utanför strandskyddsområdet och därmed uppnå syftet med planen har kommunen redogjort övergripande för svårigheterna att bygga bostäder på andra platser inom kommunen och inom influensområdet för tunnelbanan. Med hänsyn till den restriktiva tillämpning av strandskyddsbestämmelserna som gäller måste det ställas vissa krav på den utredning som kommunen lägger fram i detta hänseende.

Den utredning som presenterats i målet ger inget stöd för att det skulle saknas möjligheter att uppföra 600-700 bostäder utanför strandskyddat område, antingen inom influensområdet för tunnelbanan eller inom kommunen i övrigt.

Kommunen har inte heller redovisat några överväganden kring en alternativ utformning av planen som skulle kunna tillgodose intresset av att uppföra bostäder på ett sätt som medför god boendemiljö och lämplig markanvändning samtidigt som strandskyddsintresset tillgodoses. Någon sådan utredning finns inte heller i miljökonsekvensbeskrivningens redogörelse för rimliga alternativ.

Det alternativ som redovisas där innebär tvärtom en betydligt mer omfattande exploatering inom strandskyddat område i enlighet med vad som föreslogs under samrådet.

Mot den bakgrunden finner domstolen att kommunen inte i tillräcklig omfattning utrett om intresset att bygga bostäder kan tillgodoses utanför området, vare sig inom influensområdet för tunnelbanan eller inom kommunen i övrigt.

Sammantaget finner domstolen att kommunen inte har visat att det saknas möjligheter att uppnå syftet med planen genom att bygga bostäder utanför strandskyddat område. Det finns därför inte skäl att upphäva strandskyddet enligt 7 kap. 18 c § första stycket 5 miljöbalken.”

Svea hovrätt, Mark- och miljööverdomstolen, dom 2016-02-22, Mål nr P 6876-15

Se historiska bildspel från Solna

Viewing all 52 articles
Browse latest View live